Нов скандал! НЗОК ощетена с милиони - плащала 3-4 пъти по-скъпо за лекарства

Булфото
share

Нов скандал се разразява покрай наболялата тема с цените на лекарствата. Здравната каса е била принудена да плаща миналата година в пъти повече за лекарства, отколкото е плащало преди това здравното министерство. Така бюджетът на касата е ощетен с милиони, а това поставя под въпрос възможността й да плаща за скъпи медикаменти и тази година, съобщи БНТ.

Планираните и изхарчените средства за лекарства миналата година драстично се разминали. Става дума за тези в онкологията и хемодиализата, за които от миналата година вече плаща касата. Поради липса на информация просто миналата година се наложило касата да планира на сляпо.

"Когато приемахме проектобюджет за касата, също поискахме справка от министерството какви пари са плащани за лекарствата за хемодиализа въобще за дейности, които се прехвърлят на касата. Такава официална справка така и не сме получили", каза членът на Надзорния съвет на НЗОК д-р Евгени Душков.

За тази година в касата са предвидени около 57 милиона за онколекарства. Въпреки че след направените разходи за миналата година, за всички било ясно, че те ще са крайно недостатъчни. "Тръгнахме да търсим от къде идва този завишен разход и поискахме справки, от където да видим защо касата плаща повече и тръгнахме да търсим защо касата плаща повече и защо бюджетът ще бъде поставен под сериозно напрежение", заяви Душков.

И така получили първата си справка - колко е плащало министерството и колко касата за едно и също лекарство. Разликите са драстични - "Золадекс" - при рак на гърдата - два и половина пъти, "Анастрозол" - четири пъти, "Летрозол" за рак - пет пъти. Като всичко излиза законно, защото цените на министерството са тръжни, на касата - референтни. С една тънка разлика. "След като от тези цени на търга се е плащало и в тях явно е имало печалба и не е имало никакъв проблем, нали те могат да бъдат референтни цени и за заплащане от касата, и да се лекуват повече пациенти", обясни д-р Евгени Душков.

Но явно някой удобно е пропуснал да впише този механизъм в в съответната наредба. Или е изпуснал контрола и референтните цени не са най-ниските цени.

Пред БНТ здравният министър Стефан Константинов каза, че не е получил информация от Надзорния съвет на касата, че има нещо тревожно, за да се предприемат проверки.

"Добре, че се вдигна този скандал, защото преди няколко дни разбрах, че са предлагани отстъпки от около 18% за лекарства, чиято цена е била повишена в пъти. Затова поисках драстично намаление на цените на лекарствата. Имам информация за щета от около 6 млн. лв., но все още чакам документи от Здравната каса. Ще търсим отговорност от хората, които са управлявали и са надзиравали НЗОК", категоричен бе министърът.

Той не се ангажира с категорично мнение какво може да бъде наказанието за отговорните лица, като каза, че има компетентни органи, които ще се произнесат.

Водещи новини

Още новини