Стойчо Кацаров: Уволненията в здравеопазването са политически

share

Работихме добре с Нели Нешева като управител на НЗОК по изработването на Националния рамков договор за 2012 г.

Това каза в сутрешния блок на БНТ зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Юлиан Йорданов.

Той посочи, че дестабилизацията на институция като Здравната каса в този момент не е подходяща. Йорданов попита риторично кой води лекарствената политика у нас и защо трябва ЕК да ни подсеща за високите цени на лекарствата.

Изпълнителният директор на Втора градска болница в София Красимир Пандев заяви, че докато Нешева е била директор на НЗОК, плащанията към ръководената от него болница са били редовни. Според него, оставката  на Нешева се дължи на някои публични прояви, които не са били приети добре. Според него, проблемът с бонусите е следствие на това, че заплащането на хора, които заемат важни постове в държавата, е ниско.

Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването каза, че уволнението на зам.-министъра на здравеопазването Гергана Павлова е следствие от оставката на Нели Нешева. Според него в разговора по темата липсва политическата оценка, защото тези уволнения са политически.  "Не можеш да кажеш -  "аз освобождавам Гергана Павлова по собствено усмотрение" - какво значи това? Трябва да потърсим отговори от човека, който прави назначенията на важни постове - министър-председателя Бойко Борисов. Той трябва да поеме отговорност за случващото се в здравеопазването", категоричен бе Кацаров.

Водещи новини

Още новини