Лекари се скараха в ефир заради избора на екип

share

Не е незаконно да бъде избран лекарски екип. Българският лекарски съюз не е съгласен с мнението на националния омбудсман Константин Пенчев по тази тема, каза в интервю за БНТ д-р Юлиан Йорданов, заместник - председател на БЛС.

Той поясни, че основният дебат е дали това е полезно за пациентите или не. Според него, ако се спазват всички документи, изборът на екип би бил добър за пациента. "Въпросът е да не се рекетират пациентите", каза Йорданов.

Според д-р Станимир Хасърджиев, ходенето на хотел не може да се сравнява с ходенето на лекар. Предпоставката за избор на лекарски екип е един феномен в българското здравеопазване, с което се ощетява наистина пациентът. Според него, това е направено само за "една шепа лекари". "Не мога в никакъв случай да се съглася, че това е в полза на пациентите", каза Хасърджиев. Той добави още, че не може всеки един да си позволи да заплати 900 лв. за избор на лекарски екип, което автоматично  поставя този пациент в неравноправно положение.

От своя страна д-р Йорданов бе категоричен, че не поставя в никакъв случай хотелиерството и здравеопазването на една основа. Той добави, че изобщо не може да се съгласи с твърдението на д-р Хасарджиев, че много малко лекари имат възможност да бъдат избирани от пациентите.

Заместник - председателят на БЛС заяви още, че никой не принуждава хората да си плащат за избор на лекарски екип.

Водещи новини

Още новини