Приеха З деца и един възрастен в инфекциозно отделение в Шумен

share

Расте броят на регистрираните случаи на остри респираторни заболявания през първите два дни след обявяването на грипна епидемия в Шумен. В понеделник 30 януари са били регистрирани 69 нови случая, което е с 8 повече от предходната седмица.

Във вторник регистрираните случаи са 70 - почти два пъти повече от същия ден на предната седмица /44/ . „Това означава, че евентуално грипната епидемия може да продължи малко по-дълго в сравнение с други години", заяви д-р Марко Марков от Регионалната здравна инспекция. По думите му

най-засегната е възрастовата група от 4 до 19 години. „ В началният етап на епидемията основно са засегнати учениците", каза д-р Марков.

Той допълни, че има 4 регистрирани случая на грип. „Болните са настанени в инфекциозно отделение на шуменската болница и са в добро състояние", заяви д-р Марков. Сред заболелите са три деца на 8 месеца, 2 и 5 години и възрастен човек на 42 години.

Необходимите антивирусни препарати са раздадени на общопрактикуващите лекари и на лечебните заведения още преди епидемията. В РЗИ разполагат с още количества, които също ще бъдат раздадени при необходимост. „Те трябва да се раздават безплатно на пациентите4, подчерта д-р Марков.

С писмо на директора на РЗИ са уведомени всички кметове в областта за обявената в Шумен грипна епидемия. Те имат право, след консултация с местните специалисти да обявяват грипна със своя заповед.

Припомням, че след обявяването на грипна епидемия в Шумен бяха прекратени детските и женските консултации, ограничени са свижданията в болницата, както и плановите операции.

Водещи новини

Още новини