Кирил Ананиев: Никой няма да бъде лишен от лечение

share

Мораториумът върху новите лекарства се налага, защото бюджетът на здравната каса трябва да бъде стабилизиран. Когато създавахме НЗОК през 1999 година, парите за здравеопазване бяха над един милиард лева, а сега са над 4,7 милиарда.

Това каза в сутрешния блок на БНТ министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. "Уверявам всички български граждани, че никой няма да бъде лишен от лечение. През следващата година хората ще бъдат лекувани с най-съвременните лекарства, които се предлагат в Европа в момента. Налага се преразглеждане на клиничните пътеки. Темата ще бъде обсъдена с Българския лекарски съюз. Първото, с което се захванахме, е преглед на състоянието на държавните болници. Ще се опитаме да направим здравна карта само за държавните здравни заведения", разкри още Ананиев.

"Друг от основните приоритети на министерството е увеличение на заплатите в регионалните здравни инспекции, кръвните центрове и психиатричните заведения. Освен това за догодина в бюджета са осигурени 20 милиона лева за ваксините на деца", каза още той.

Водещи новини

Още новини