Бойко Пенков: Аптеката и болницата нямат право да продават лекарства на търговци

  • 04 декември 2017 13:29

  • 4892
  • 0
Бойко Пенков: Аптеката и болницата нямат право да продават лекарства на търговци
©

Аптеката и болницата имат право да продадат и изпишат лекарство на пациент, но не и да го продадат на търговец. Така се ражда ролята на "търговец от търговеца", който нелегално изкупува медикаменти, останали прикрити или изписани повече, отколкото има нужда. Това заяви зам. - министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков в ефира на "България он еър".

Думите му са по повод разбитата престъпна схема с паралелен износ на лекарства зад граница. По случая се появи информация, че има директор на болнично заведение, който има участие в нея, д-р Пенков обаче отказа да потвърди. "До 1-2 дни ще стане ясно дали има или не, всички ще разберем".

"Няма и минута спокойствие в този сектор", коментира д-р Пенков.
Той информира, че към момента се разработват текстове за законопроект, който да инициира промени в Закона за лекарствата. Чрез него държавата вече ще може да осигурява медикамент, който не е регистриран в рамките на страната. Освен това зам.- здравният министър е разпоредил експерти да направят справка кои са новокандидатстващите молекули, за които има ограничение у нас през 2018 г.

"Съществуват 3 вида медикаменти за изключително редки заболявания, които нямат алтернативна терапия в България. Все още Комисията по лекарствата не е обсъдила Здравната каса да ги предложи ли към списъка за лечение. Този тип практика се провежда навсякъде по света", подчерта зам.-здравният министър.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4892 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини