Парламентът прие бюджета на НЗОК за 2018 г.

Novini.bg
share

Парламентът прие Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г.

Депутатите направиха това на второ четене.

Общата сума за приходи и трансфери е 3 859 978 000 лв. Парите са с 407.2 млн. лв. повече от миналата година. С най-голям относителен дял са разходите за здравноосигурителни плащания.

Предвижда се за първична извънболнична медицинска помощ да се насочат 207.2 млн. лв. За специализирана извънболнична медицинска помощ са предвидени 222.3 млн. лв, пише БТА.

В същото време за дентална помощ се отпускат 157 млн. лв., а за медико-диагностична дейност - 80 млн. лв.

Сумата за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение на територията на страната и за лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания в условията на болнична медицинска помощ е 1 млрд. лв.

За медицински изделия, прилагани в болничната медицинска помощ се отпускат 98 млн. лв. Сумата да болнична медицинска помощ е 1 824 560 700 лв.

За други здравноосигурителни плащания се отпускат 73 млн. лв. Предвижда се резервът на НЗОК, включително за непредвидени и неотложни разходи, да е в размер на 114 554 300 лв.

Парламентът прие да се въведе временен мораториум за нови лекарства, нови болници и нови дейности.

В закона беше записано, че лечебните заведения, които след 31 декември 2017 г. са получили за първи път разрешение за дейност, няма да могат да сключват през 2018 г. договори с НЗОК за съответните дейности.

Няма да се сключват договори или допълнителни споразумения с лечебните заведения, изпълняващи болнична медицинска помощ, за дейности по нови клинични пътеки, клинични процедури, амбулаторни процедури и други по Националния рамков договор за медицинските дейности за 2017 г.

Изключение правят случаите, когато тези клинични пътеки не са изпълнявани на територията на съответната РЗОК.

Водещи новини

Още новини