Пациенти останаха без ТЕЛК заради напуснали лекари

share

Пациенти с белодробни болести от пет региона не могат да получат експертизи за временна нетрудоспособност или пенсиониране. Причината е, че Трудово-експертната лекарска комисия (ТЕЛК) в старопрестолния град е спряла работа.

Лекарите са напуснали фалиралата Белодробна болница, защото от началото на годината не са получавали заплати, съобщава БНР. Трудово-експертната лекарска комисия в Белодробната болница е обслужвала годишно над 2600 души от пет области - Плевен, Русе, Габрово, Ловеч и Велико Търново.

1541 болни са преминали през комисията до началото на октомври, когато работата е прекратена заради напускане на лекарите. В момента чакащите пациенти само от Велико Търново са 400. След като е било сигнализирано за проблема, Министерството на здравеопазването е разпоредило Регионалната здравна инспекция спешно да назначи нова експертна комисия, но не е ясно кога ще заработи тя.

Белодробната болница дължи над 700 хиляди лева само за заплати на персонала. 60 души вече са завели съдебни искове за неполучените възнаграждения.

Водещи новини

Още новини