Учените разработиха ваксина срещу вируса Ебола

share

Учените са разработили ваксина, която предпазва мишки срещу смъртоносната форма на вируса Ебола. Открита за първи път през 1976 г., Ебола убива повече от 90% от хората, които са заразени с болестта.

Ебола е един от най-опасните и смъртоносни вируси, които са известни в момента. Симптоми за наличието му са силно главоболие, кървене от ушите и очите. Освен това, косата и ноктите опадват.

Ебола е група от 4 вируса от семейството Filoviridae. Към същото семейство спада и вирусът Marburg, но някои различия с Ebola го отделят от 4-те ѝ вируса.

Еболата е изключително заразна болест. В началния период на заразяването вирусоносителят отделя вируси с всички свои телесни секрети (пот, кръв, лимфа, слюнка, урина, семенна течност, фекалии), като след известен период вирусът се отделя и от разрушените от него клетки на епидермиса и тогава дори докосването до кожата може да причини заразяване.

Според изследователите това е първата ваксина срещу болестта. Резултатите са докладвани в списание Proceedings на Националната академия на науките, цитирани от Би Би Си. Новата ваксина съдържа синтетичен вирусен протеин.

Ваксината предпазва 80% от мишките, инжектирани със смъртоносния щам, заяви биотехнологът Чарлз Арнцен от Университета в Аризона.

Водещи новини

Още новини