Глобалното затопляне може да разпространи сънната болест

share

Сънната болест може застраши живота на десетки милиони хора до края на века, тъй като климатичното затопляне разширява зоната на разпространение на мухата цеце, която е вектор на заболяването, сочат резултатите от изследване, публикувани от Франс прес.

Сънната болест е заболяване на хора и животни, предизвикано от паразита Tripanosoma brucei, който се пренася от мухата цеце. Болестта се изразява в конвулсии и сериозни проблеми със съня, които, ако не бъдат лекувани, водят до кома и смърт. Понастоящем риск от сънна болест има за 75 милиона души, а всяка година от нея са засегнати 70 000 души в Източна, Западна и Централна Африка, сочат данни на Световната здравна организация.

Учени под ръководството на Шон Мур от Американските федерални центрове за контрол и превенция на заболяванията направиха компютърен анализ, базиран върху два сценария на климатолози, които през този век предвиждат покачване на температурата с 1,1 до 5,4 градуса Целзий в зависимост от емисиите въглероден диоксид. Учените изследвали този паразит, който се среща в Източна Африка, и два вида мухи, които го пренасят. Така заключили, че болестта може да се разпространи, когато средните температури са между 20,7 и 26,1 градуса Целзий.

В резултат на климатичното затопляне някои райони в Източна Африка могат да станат прекалено горещи и това да причини унищожаването на паразита, а други, например в Южна Африка, да улеснят разпространението му. През 2090 г. е възможно да има нови 40-77 милиона случая на заболяването.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of the Royal Society Interface.

Водещи новини

Още новини