Общо 666 жени са преминали прегледи за рак на гърдата в Разград

share

Общо 666 жени са преминали прегледите за ранна диагностика на рака на млечната жлеза, организирани от Федерацията на жените в Разград.

Кампанията се провежда за осма поредна година, съвместно с Диагностично-консултативния център /ДКЦ-1/ в областния град, съобщи председателят на федерацията Любка  Стоянова.

Прегледите са извършени от екип от специалисти под ръководството на доц. Веселин Тенев от Многопрофилната болница  за онкологични заболявания в София. Две жени са със съмнения за карциноми и те вече са насочени за уточняваща диагноза към специализирана болница. Установени са и осем жени с мастопатии.

Продължават и прегледите за очни болести, организирани от Федерацията на жените. Резултатите от проведените до момента изследвания показват, че около две трети от прегледаните пациенти са с увредено зрение. От глаукома страдат 5 на сто от изследвалите се, от конюктивит - 6 на сто, 11 на сто са с катаракта, 9 на сто са с далекогледство, късогледство е  установено при 12 процента от прегледаните, а от астигматизъм страдат 7 на сто от пациентите. Кампанията ще приключи на 14 ноември, допълни Любка Стоянова.

Водещи новини

Още новини