5 бона глоба за лекар, отказал преглед на дете

share

Ако джипи откаже да направи профилактичен преглед на дете или да го ваксинира, ще бъде глобен от 500 до 5000 лв, пише в. Монитор. Това предвижда законопроектът за детето и семейството, който в момента се работи. Някои от новите моменти в него бяха представени от зам.-министъра на труда и социалната политика Валентина Симеонова и шефката на Агенцията за закрила на детето Надя Шабани.

До края на месеца проектът ще е окончателно готов и след това ще бъде предложен на широко обществено обсъждане, обеща Симеонова. В новия проект са събрани на едно място санкциите, разпилени в момента из различни закони, като част от тях са и значително завишени. Целта е да се опазят правата на детето. Грижата на всички институции към него още от раждането му са разписани в новия законопроект, твърди Симеонова. Предвидени са например до 5000 лева санкции за акушер, който в родилния дом агитира семейството да изостави увреденото си бебе. В случай че доктор откаже на бременната да й направи генетично изследване, ще плати до 2000 лв.

Според предложените промени вече ще е забранено изоставените бебета до 3 години да бъдат приютявани в социалните домове, а ще се дават незабавно в приемни семейства или при роднини. Ако са се отказали от отрочето си, родителите ще връщат помощта получена при раждането. Ако до 3 г. не съберат парите, ще се издължават с общественополезен труд. Законът предвижда отпускането на помощи за семействата, но само под условия, коментира зам.-министърката.

Водещи новини

Още новини