Телефон 112 е развален

Интернет
share

Работещите в спешната медицинска помощ искат да имат същата защита от посегателство, с каквато по закон се ползват полицаите.

 Причината за това са честите случаи на заплахи и директното физическо насилие, на което те са подложени, особено при обслужване на пациенти в циганските махали, където линейките ходят най-често ескортирани от патрулки. Осигуряването на такава защита е обаче само едно от исканията на медиците, работещи в може би най-тежката сфера на здравеопазването.

За да поставят по-остро и авторитетно своите искания пред властите, те са създали Национална асоциация на работещите в спешната медицинска помощ, която наскоро е получила своята официална регистрация.

Председател на организацията е варненската лекарка д-р Десислава Кателиева, която пред медиите заяви, че друга голяма спънка за работата е закриването на тел. 150 и преминаването изцяло на единния спешен номер 112. По нейни думи операторите на последния често дават непълни адреси, а освен това нямат медицинско образование, поради което спешните екипи се случват да отидат при пациентите неподготвени за това, което ги очаква в действителност.

Спешните медици искат строга регламентация на дейността си чрез закон. Те настояват и най-сетне да започнат да получават адекватно заплащане на труда си. Пример със собствената си заплата даде самата д-р Кателиева. С 15 години стаж и специализация в спешна медицина нейната заплата е 750 лв. Стартовата заплата на младите лекари е 560 лв., което е най-ниското възнаграждение в българското здравеопазване.

 

Водещи новини

Още новини