Дянков използвал 1.5 млрд. лв. от НЗОК за плащане на пенсии

Булфото
share

По устна информация след многобройни запитвания по време на дебатите за бюджета разбрахме, че "изчезналите" 1.5 млрд. лв. от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) са отишли за пенсии и покриване на дефицити в социалната система. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков по време на кръгла маса, посветена на Европейския ден на правата на пациентите, цитиран от "Дневник".

Пенков обясни, че информацията се е чула в бюджетната комисията в парламента, където е имало и членове на бившото правителство. От тях вероятно е дошла информацията, но той не можа да посочи точно име. Писмен отговор и потвърждение по въпроса обаче няма, въпреки заявките на здравното министерство, уточни Пенков.

Парите, които бяха резерв и излишък в бюджета на касата, бяха взети през 2010 г. с нареждане на тогавашния министър на финансите Симеон Дянков. Те бяха прибрани в държавния бюджет, но не беше ясно за какво са похарчени и оттогава въпросът стоеше отворен.

Според Пенков не е ясно как и дали изобщо могат да се възстановят тези средства, въпреки че са много необходими на здравната система.



 

Водещи новини

Още новини