Учени от Пловдив създадоха шоколадова чушка

Интернет
share
Чушки с шоколадов цвят създадоха учените от Института по зеленчуковите култури "Марица" в Пловдив. Разработката вече е получила сертификат и може да се използва от производителите в Европейският съюз, съобщи БНТ.

14 години специалистите експериментирали, за да се появи "шоколадовата" чушка, както я наричат създателите й. Те твърдят, че новият сорт предпазва от рак. От шоколадовите чушки може да се добиват до 2 тона и половина от декар или това е с 50 % повече от стандартните сортове, които се отглеждат до този момент в България. От кафявите на цвят чушки ще се произвежда червен пипер.

"Предимството на този сорт е, че произведена вече пудрата може да издържи по-дълго време и след няколко месеца като се съхранява при складови условия. Не само атрактивният външен вид привлича вниманието на всеки, който види новия сорт. Оказва се, че тези чушки са особено полезни за здравето", коментира Доцент Величка Тодорова.

"Плодовете на пипера съдържат така наречените поливитаминни концентрати, витамин С, фолиева киселина, витамини от групата на Б комплекс, провитамин. Така че колкото може повече чушки, човек трябва да яде в каквато и да е форма. Доказано е наистина, когато се приема до 4 грама на ден близо половин супена лъжица млян червен пипер той има предпазно антираково действие", посочва още доц. Тодорова.

Шоколадовата чушка е създадена, без да се използват генномодифицирани организми, уверяват създателите й. Те са убедени, че използването й в хранително-вкусовата промишленост у нас ще помогне да спре употребата на допълнителни оцветители и консерванти в традиционните за българската трапеза продукти.

Водещи новини

Още новини