Комисията по досиетата: АГ "Майчин дом" е бил "гнездо" на ДС

share

Аз имам много приятели доктори и за мен беше много неприятно да оповестя бивши сътрудници на Държавна сигурност (ДС). Как човек, полагал Хипократова клетва е бил поставян под зависимост. Това каза членът на Комисията по досиетата Екатерина Бончева по БТВ.

"При тях от страна на ДС е ясно защо са вербувани, за да бъдат контролирани и са докладвали за чуждестранни студенти. Имало е лекари, които са докладвали за болни от Балканския регион. Докладвали са на симпозиуми за други лекари. Докладвали са за лекари, които са слушали Радио "Свободна Европа", това се е случва през '60-те години. 113 са констатираните случаи от нас" обяви Екатерина Бончева.

"Мога да кажа, че повечето са били сътрудници и агенти, отколкото щатни служители. те имат т.нар. гнезда. Има болници, в които има по няколко хора свързани с ДС, например АГ "Майчин дом". Какви са били зависимостите не можем да кажем, но самият факт, че лекари са били вербувани ме кара да се замисля, защо. Ако ти си много добър специалист това няма да ти помогне, но административно ще израснеш. Оказва се, че сега голяма част от тях са управители на болници. Това е залог за кариера", коментира Бончева.

"Няма друга държава в света, в която се канят в ефири хора принадлежали към службите. Все едно в Германия да поканят хора от ЩАЗИ да я защитават. В света оценката е дадена. Това е морален израз на отношението ти към режима", изказа мнението си тя. "За мен това е недопустимо".

"Предстоят проверки на ръководствата на висшите училища и БАН. Бедна ми е фантазията какво ще излезе там", завърши Бончева.

Водещи новини

Още новини