Здравната министърка притиска НАП да събира осигуровките

Булфото
share

Здравният министър Таня Андреева ще води специален разговор с министъра на финансите Петър Чобанов, за да се притисне НАП да влезе във функциите си и да събере здравните вноски, пише вестник "Сега".

По последни данни здравно неосигурените българи са 2 млн. души. "МЗ не е бирник на държавата, това касае НАП и здравната каса", оправда се Андреева при посещението си в болницата в Габрово вчера. Според експерти обаче системно не се осигуряват около 1 млн. българи, а останалите са живеещи отдавна в чужбина или осигурени в друга страна в ЕС, чиито права важат и у нас.

След като хвърли бомбата преди седмици, че системата може да издържи само с увеличение на вноската или закриване на болници, вчера Андреева за пореден път се опита да успокои, че няма политическо решение за вдигане на осигуровката. Здравният министър беше категорична, че чистка в болниците няма. "Мога да изредя болници, където не са правени промени, а назначенията са от времето на ГЕРБ", твърди тя и даде за пример Александровска, "Свети Георги" в Пловдив и Майчин дом в София. Според нея съветите на директорите трябва да се сменят периодично с оглед на контрола, който осъществяват.

Водещи новини

Още новини