Таня Андреева: Критики от ГЕРБ не приемам

share

Трябва ни стратегия, за да може най-после нещо да започне да се случва в здравеопазването. Твърде дълго в сектора цареше мълчание. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия здравният министър д-р Таня Андреева. Тя съобщи, че здравната вноска засега няма да бъде повишавана.

"Всеки разбира, че финансовият ресурс в системата е ограничен и затова някои дейности, покривани от Здравната каса, трябва да отпаднат. Навсякъде по света има обективни критерии за сключване на договор с лечебните заведения. Това се извършва от НЗОК, която е обществена институция и няма нищо общо с Министерството на здравеопазването. В момента липсва ефективен контрол за какви точно дейности плаща Касата. Ключовата дума е "контрол", посочи министърът.

По думите на д-р Андреева у нас трябва да има повече от една здравна каса. Това според нея ще направи по-успешно изразходването на финансовите ресурси в сектора. "За да се изгради втори стълб обаче, втора здравна каса, трябва да има финансов ресурс, с който това нещо да стартира. С тази идея бяха натрупвани пари от увеличените здравни вноски. През 2010 г. те обаче изчезнаха и отидоха в държавния бюджет, в един общ кюп. Не стана ясно за какво са похарчени - дали за магистрали, или за незнайно какво друго. През годините на прехода никой освен ГЕРБ не си позволи да пипне парите за здраве. Затова не мога да приема никакви упреци от тях. Те не направиха нищо в сектора", каза още здравният министър.

Водещи новини

Още новини