Мая Манолова: Цеков има мисия да фалира Здравната каса

share

Ние днес трябва да гласуваме със "за" или с "против" отстраняването от поста шеф на Националната здравноосигурителна каса д-р Пламен Цеков. Това не е защото, както той твърди, е член или не на ГЕРБ, не защото не одобряваме или одобряваме неговите политически пристрастия, а защото той не ръководите правилно Здравната каса, не управлява разумно и прозрачно нашите пари, предназначени за здраве, защото не ги управлява в интерес на лекарите и българските пациенти, така че да бъде осъществена основната цел на здравното осигуряване и НЗОК - гарантиране на свободен достъп на осигурените лица до медицинска помощ. Това обяви в парламента Мая Манолова от Коалиция за България.

Трябва да установим дали е на лице системно нарушение в неговата дейност, дали наистина той е предизвикал и довел здравната система до финансов колапс, дали хаосът и напрежението в сектора се дължи на негови действия, които могат да бъдат определени като системно неизпълнение на задълженията. Трябва да видим дали има юридическо основание за прекратяване на мандата на д-р Цеков, или става дума, както той твърди, за определена партийна прищявка, подчерта тя.

Първо, оставям на страна желанието на д-р Цеков да се прави на Господ и да решава кой, кога и от каква болест ще се разболее. Заради изчерпването на лимитите на редица болници българи не получиха достъп до лечение в избраното от тях болнично заведение, което противоречи на закона. Второ, няма да влизам в недомислиците на методиката за определяне на цените на медикаментите, но КЗК я обяви за дискриминационна. Трето, предложението за постановление за цените и обемите на медицинските дейности също е недомислица, която бе отменена с решение на ВАС поради нарушена процедура. Законът бе нееднократно нарушен и при взаимодействието със задължителните за НЗОК, но явно не и за д-р Цеков, отношения с Българския лекарски съюз и Министерството на здравеопазването.

Числата и данните, предоставени от Цеков относно състоянието на НЗОК, са доста оскъдни и се разминават с тези, предоставени от болничните заведения. Едната страна лъже - или той, или болниците, които твърдят, че не са си получили парите за предоставените от тях отчети. Очевидно е нарушаван законът за бюджета на Касата, и то тежко, защото преразходът в средата за календарната година е такъв, че застрашава функционирането на здравната система. Най-сериозни са разминаванията по отношение цените на лекарствата - едно любимо перо на Касата, по което се наблюдава тенденцията да се купуват все по-скъпи и по-скъпи лекарства. Не е толкова проблемът, че са похарчени повече пари, а че са похарчени за много по-скъпи лекарства, смята Манолова.

По думите й, в момента да си болен в България означава да изчакаш подходящото време. Ти трябва да се разболяваш по график и по възможност това да става в началото на месеца, за да можеш да си осигуриш достъп до медицинска помощ. "Питам аз - това не е ли нарушение на закона?", каза тя.

Според нея Пламен Цеков харчи парите на НЗОК абсолютно непрозрачно и безконтролно. Става дума за сума над 3 млрд. лв. - огромни пари, които не са лично негови, за да се разполага с тях както намери за добре. Това са парите на здравноосигурените граждани. Няма да коментирам поведение, при което шефът на Касата отказва информация на министъра на здравеопазването, многократно отказва и информация на БЛС, на пациентските организации. Никой в държавата не знае как Цеков харчи тези средства. Той се е докарал до състояние, в което никой не желае да работи с него. Кой стои зад управителя на Здравната каса, питам аз, и къде са стоящите зад него сега. Със сигурност това не са българските пациенти, лекари, МЗ, здравната комисия, мнозинството в българския парламент. Единствените, които го подкрепят, са неговите съмишленички - Десислава Атанасова и Даниела Дариткова. Те обаче не събраха сили да дойдат в пленарна зала, коментира Мая Манолова.

Зад този инат, според който вие не искате да си даде оставката, се вижда, че имате мисия - да фалирате Здравната каса и да изкарате на улицата и лекари, и пациенти - което да се случи тази есен, каза политикът от Коалиция за България, обръщайки се към Пламен Цеков. Пред нас сега стои тази дилема - дали да получим неодобрение от Шарков, Дариткова и Атанасова, или да усетим недоволството на българските граждани, заключи Манолова.

Водещи новини

Още новини