За една седмица, инспектори от БАБХ провериха всичките 99 лагера на територията на страната.
При инспекциите се съблюдава най-вече произходът на суровините, съпроводителните документи, спазване на изискванията за съхранение на суровините и на готовите храни, хигиената при приготвянето на храните, хигиенното състояние на обектите и личната хигиена на персонала.
При проверките са предприети следните мерки:
Издадени са общо 16 предписания, 29 Акта за установяване на административни нарушения; един обект е с временно преустановена дейност. Възбранени и бракувани продукти – 150 бр. яйца и 440 кг. хранителни продукти.
Най-често констатираните нарушения са свързани с некоректно водене на документацията по системата за самоконтрол, наличие на храни без етикети и без документи за произход, лоша текуща хигиена, съхранение на храни и суровини без идентификационна маркировка, наличие на храни с изтекъл срок на годност.