МЗ получи близо 10 млн. лв. за инфо система

Булфото
share

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов връчи договора за европейските средства на министъра на здравеопазването Стефан Константинов.

Срокът за реализиране на проекта е 27 месеца, каза пред журналисти министър Константинов. С изграждането на системата ще се подобри ефективността и управлението в здравеопазването - добър контрол чрез обмен на информация, каза още той. По думите му информационната система ще позволи да се получават и събират данни в реално време за извършените прегледи и операции на пациентите. Системата ще бъде свързана с тези на Националната здравноосигурителна каса, на Националната агенция по приходите и др.

Предстои да се направи бизнес анализ на ситуацията, да се обучат специалисти и доставчици на здравни услуги. Така ще се постигне бърз достъп до електронно здравно досие, до електронна рецепта и др., обясни той.

Сътрудничеството между двете министерства е много добро, каза министър Младенов, уточнявайки, че това ще продължи и занапред. До края на месеца МЗ ще получи и средства за други две проекта - единна информационна система на медицинската експертиза и за създаване на национален списък на медицинските изделия, заплащани с обществени средства, каза още Тотю Младенов.

Възможно е бъдещите лични документи да съдържат чип със здравни данни на всеки човек, допълни Стефан Константинов.

Водещи новини

Още новини