Атанасова: Родители и институции трябва да се грижат заедно за психично болните

share

Все още не е готов стандартът по палеативни грижи, информира министърът на здравеопазването Десислава Атанасова в студиото на "Здравей, България" по Нова телевизия. Тя поясни, че това са грижи за хора, за които няма лечение и им остава кратко време живот.

Думите й бяха по повод случая на 29 - годишната Гергана, която страна от рядко онкологично заболяване в краен стадий, за което няма лечение, но същевременно нито една болница не иска да я приеме. Десислава Атанасова обеща, че лично отново ще се ангажира с въпроса на Гергана и ще изиска тя да бъде приета и прегледа отново в Онкологичния център в София.

Министърът коментира и случая с лекаря от болницата в Дупница, който се оказа, че е подменил кръвната проба  и е дал кръв на жена. Тя си припомни, че дори колегите му са го защитавали и са твърдели, че той никога не е пил алкохол. Атанасова съобщи, че единствено за алкохол се тестват шофьорите на линейки, а не и лекарите. Тя поясни, че само директорът на болницата в Дупница сега може да вземе решение дали въпросният доктор трябва да бъде уволнен и добави, че  лично е уволнила пияният шофьор на  линейка в Добрич.

Десислава Атанасова коментира също така, че грижата за психично болните трябва да е комплексна, на родителите и на институциите. Тя потвърди, че за да се вкара един болен в психиатрия е доста трудно и процедурите са тромави. "При спешни състояния обаче процедурата е доста бърза", добави тя и поясни, че тогава може в рамките на месец болните да бъдат приети в психиатрии. Според Атанасова лечението на психично болните в България е на изключително високо ниво.

Водещи новини

Още новини