Една трета от бебетата на 2012 г. са се родили чрез секцио

share

Година след старта на Националния електронен регистър на ражданията са вписани близо 63 хиляди раждания. Ако данните са коректни, това означава, че са родени с около 10 хиляди бебета по-малко през изминалата година.

Данните не са окончателни обаче. Като за първа година цифрите трябва да се сравнят с данните от Националната статистика и общините, за да е сигурно, че лечебните заведения са вписвали информацията коректно, уточни БТВ.

Очаквано, най-много бебета са се родили в столицата - една четвърт от всички вписани са в София. Най-малко раждания има в Габрово - за цялата област по-малко от 500.

Една трета от бебетата са се родили чрез цезарови сечения. 650 деца са дошли на бял свят благодарение на асистирана репродукция, близнаците са близо 1000. Недоносените около 6 000. Тези данни не се различават съществено през последните години.

Йосиф е първото и единственото за сега бебе, проклакало в първия ден на годината в Шейново.

„Съвсем добре е. Добре се адаптира. И се надяваме и годината да ни върви така със здрави и хубави бебета”, каза д-р Ирина Божинова от отделение "Неонатология" в Шейново.

В електронния регистър на ражданията за Йосиф ще бъде записано, че се е родил в 9:20, тежи 3 килограма и 600 грама и е висок 50 сантиметра. Ще се запише какво е било състоянието му през първата и петата минута, имената на лекаря и акушерката.

Достъп до регистъра в Шейново имат единствено две акушерки, които удостоверяват самоличността си чрез електронен подпис.

И през изминалата година медиците отчитат по-малко бебета и тенденция за повече цезарови сечения.

„Възрастта не е основният фактор. Това, че в предходните години честотата на оперативните раждания е била голяма, също допринася. След едно цезарово сечение много от майките не желаят да раждат нормално. И другата по честота е може би близнаците”, обяснява д-р Мадлен Китанова, началник "Родилна зала" в Шейново.

Регистърът дава възможност на експертите буквално да надникнат в отделението - как работят медиците, професионални ли са решенията им.

„Имаме показатели, които са доста добри. Знаете, че детската смъртност и майчината смъртност прогресивно намаляха през последните пет години и те се доближават до европейските”, заяви д-р Емилия Ташева от "Електронно здравеопазване" в Министерство на здравеопазването. В момента у нас умират малко над осем новородени от 1000 и шест - седем родилки на 100 хиляди.

Най-голяма полза от данните би имало при сравнение. Затова обобщени изводи можем да очакваме едва в началото на 2014-та, когато регистърът ще е съществувал две цели години.

Водещи новини

Още новини