Шефът на НЗОК: Касата никога не е плащала лечението на здравнонеосигурени лица

share

Парите за инвитро, интензивни грижи, ваксини и ПЕТ скенер са разчетени в бюджета на НЗОК и те ще стигнат до нуждаещите се. Това заяви в предаването "Денят започва" на БНТ д-р Пламен Цеков, управител на Националната здравноосигурителна каса.

Това стана ясно още вчера на пресконференцията, дадена от министър Десислава Атанасова, председателят на Парламентарната комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова и д-р Цеков, посветена на медицинските дейности през следващата година и Бюджет 2013.

Смятам, че от Българския лекарски съюз нямаха основание да не подпишат Националния рамков договор за следващата година, най-вече по мотивите, които изтъкнаха, коментира шефът на НЗОК. По думите му, лекарите нямат право да обсъждат, а трябва да изпълняват приоритетната политика, зададена от Министерството на здравеопазването. Трудно мога да си обясня решението на БЛС, допълни той. Според него обаче не е изненада, че съюзът не е одобрил НРД, тъй като още от началото на преговорите е имало индикации за това, въпреки че позицията на Касата е била много конструктивна.

НЗОК никога не е плащала лечението на здравнонеосигурени лица. Ние нямаме намерение да плащаме за такива хора, защото това нарушава определени закони. За някои хора, които не са здравно осигурени, но са в специфично положение, както са родилките и нуждаещите се от интензивни грижи, има заделени пари от Министерство на здравеопазването, обясни д-р Цеков.

Във връзка с кончината на великия български артист Георги Калоянчев, той обяви, че Калата е гигант в българското актьорско пространство.

Водещи новини

Още новини