Атанасова: Дълг на държавата е да защити пациентите

  • 18 декември 2012 09:38

  • 986
  • 0
Атанасова: Дълг на държавата е да защити пациентите
©

Днес министър Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право,, председателят на Парламентарната комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова и управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Пламен Цеков дадоха пресконференция в Министерството на здравеопазването, посветена на медицинските дейности през следващата година и Бюджет 2013.

Важно място в обсъжданията зае Националният рамков договор за следващата година, който Българският лекарски съюз (БЛС) не одобри. Продължава да бъде валиден сегадействащият, подписан през 2012 г. Много нови дейности, които касаят българските граждани, включени в новия рамков договор, не могат да бъдат изпълнявани. Най-приоритетните от тях са свързани с имунизационния календар, процедурата инвитро, както и ПЕТ скенер, обясни д-р Цеков.

По думите на д-р Дариткова, тя, като депутат от ГЕРБ, носи отговорност за нормалното функциониране на здравеопазването. Затова ще се наложи законова промяна на наредба 40, за да могат да бъдат осигурени нормални и грижи за всички български граждани. Никой няма да остане на 1 януари 2013 г. без лекарска помощ, обеща тя и допълни, че има законови механизми, които ще позволят да се изпълняват дейности по Националния рамков договор за 2013 г., дори без той да бъде приет от БЛС.

По време на пресконференцията бе уточнено, че гражданите с репродуктивни проблеми, желаещи да се възползват от фонд "Инвитро", трябва да докажат, че са здравно осигурени, предаде репортер на Novini.bg.

Предложените промени в Закона за здравното осигуряване гарантират на всички български граждани достъп до медицинска помощ. Това каза министърът на здравеопазването Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право,. Предложените поправки са законосъобразни и защитават обществения интерес, добави тя. По думите й, те са подкрепени и от самите пациенти, защото са в тяхна полза. Ако няма промяна на Закона за здравното осигуряване от 1 януари 2013 година, нито един онкологично болен пациент няма да има достъп до ПЕТ скенер, а здравноосигурени жени с репродуктивни проблеми няма да могат да се включат към програмата „Инвитро”, отбеляза здравният министър. Според нея дълг е на държавата и на Националната здравноосигурителна каса да защитим и пациентите, които се нуждаят от интензивно лечение. Със заложените промени лечебни заведения ще получават допълнителни средства за интензивните си отделения, посочи тя и допълни, че поправките закона предвиждат и средства за интензивна грижа на неосигурените граждани.

Последвайте канала на

986 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини