Д-р Симидчиев за вендинг машините за лекарства: Ще направим работна група, в която всички гледни точки да бъдат чути

Novini.bg
share

Да, има притеснения, че и деца могат да имат достъп до вендинг машините за лекарства, но рисковете са, че ще инвестираме, за да направим този тип автомати за отпускане на медикаменти, на места, на които няма да получим пълноценен ефект от тях. Това заяви д-р Александър Симидчиев, депутат от „Продължаваме промяната“-“Демократична България“.

„Ние винаги сме били за развитие на технологиите в помощ на пациентите, но то трябва да бъде добре премислено. След като предложихме промени към закона на „Възраждане“, с който се прецизират някои от текстовете, смятаме да направим работна група, в която всички гледни точки да се чуят. Ще поканим и общините, тъй като те имат огромно значение за реализиране на тази помощ по места. И сега общините могат да инвестират в аптеки, но не го правят, защото не могат икономически да се справят с това“, поясни той.

„В началото на годината направихме така НЗОК да осигури допълнително финансиране и това работи вече – има 7 нови аптеки на база променените правилата, по които касата финансира места, където няма аптеки. Тоест, не е законодателната инициатива основният двигател на промени. Трябва да бъде направено интелигентно, с разбиране на системата и тя да е в полза на всички нас. В месечен план ще струва около 18 000 лв. да се осигури 24-часова аптечна помощ. Ако една вендинг машина струва 180 000 лв., това е практически заплатата за денонощна аптека да бъде разкрита. Въпросът е къде слагаме парите и какво получаваме накрая“, уточни д-р Симидчиев.

Д-р Симидчиев: Законопроектът на "Възраждане" за вендинг машините за лекарства е предизборен

По думите му всъщност този законопроект не адресира истински големия проблем: „В малките и отдалечени населени места не е въпросът за температурата на детето, защото децата са предимно в големите градове; там проблемът е за достъпа до хроничните медикаменти, отпускани от НЗОК. Трябва да помислим от всички аспекти, да включим всички общини, професионално съсловни организации, дори част от хората по места. У нас хората имат по една кутия от обувки с медикаменти. Те имат срок на годност, като оставени там медикаментите спират да бъдат ефективни и съответно да се ползват. Вместо това може да се намери механизъм, с който лекарствата да се обменят, когато някой пътува до голям град – конкретно медикаменти без рецепта.“

Той поясни, че лично е подавал сигнали за интернет базирани сайтове, които предлагат лекарства, неразрешени в нашата държава.

„Когато говорим за автомати, които отпускат лекарства по рецепта, те трябва да имат видеовръзка с фармацевт. Тези лекарства са по лекарство предписание, защото и преките, и страничните им ефекти са по-големи. Имаме две нива на сигурност – при лекаря, когато отпуска дозата, и при контрола на отпускането – дали не е сгрешена дозата и дали пациентът знае как точно да я взима. Затова ако ние имаме автомати, които изпълняват втората функция, те трябва задължително да се контролират“, категоричен е депутатът.

И уточни, че „вендинг“ на английски значи „продажба“. Но тези автомати не са за продажба, а за отпускане на медикаменти.

Водещи новини

Още новини