Фармацевт: Вендинг машините няма да решат проблема с достъпа до лекарства

  • 23 февруари 2024 07:00

  • 990
  • 7
Фармацевт: Вендинг машините няма да решат проблема с достъпа до лекарства
© Pixabay

Поставянето на вендинг машини за лекарства извън аптеките няма да реши проблема с достъпа до лекарства.

Това мнение изрази пред БНР Васил Ходжев, собственик на аптека в Бургас и член на УС на Българския фармацевтичен съюз.

Позволяват автомати за лекарства и извън аптеките и дрогериите

Според Ходжев това би създало нови, нелоялни търговски практики, например поставянето на подобна машина на всякакви места, включително до работещи аптеки в малки населени места, които са единствени за региона.

"Това би могло да унищожи тази аптека на практика."

Извеждането на продажбата на лекарства извън аптеките крие много рискове и е "вредна и опасна практика", предупреждава Васил Ходжев.

„Отпускането на лекарства във вендинг машините би могло да предположи безконтролно отпускане на лекарства. Една вендинг машина със свободен достъп от граждани е със свободен достъп и от деца. Бихте ли искали деца да имат свободен достъп до лекарства? В нашата практика има правило – безопасни лекарства няма. Аз не бих искал моите деца да имат свободен достъп да си купуват каквото решат, включително болкоуспокояващи. Всички тези лекарства могат да имат странични ефекти, които могат да бъдат опасни", коментира бургаският фармацевт.

Вносителите на промяната в Закона за лекарствата я мотивират с осигуряване на достъп до медикаменти в малки и отдалечени населени места. Идеята е вендинг автоматите да предлагат медикаменти без лекарско предписание от типа на аналгетици, витамини, таблетки за гърло и др. подобни. Сега такива машини могат да се разполагат само в аптеки и дрогерии.

Според Ходжев държавата трябва да помисли по-скоро как да стимулира разкриването на аптеки в малките населени места. Това по думите му трябва да се разработи на базата на националната аптечна карта, като се идентифицират местата с дефицит на аптеки. 

"В България има средно по 4 аптеки на 10 000 души спрямо около 3 за Европейския съюз. Виждаме голяма концентрация на аптеки в големите градове и почти никаква в малките населени места."

Предложението за продажба на лекарства чрез вендинг автомати е публикувано за обществено обсъждане. Очаква се Фармацевтичният съюз да излезе с официална позиция по него. 

Последвайте канала на

Десислава Станева
990 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
лекар

2024.02.28 | 21:46

7
Ще решат проблема обаче с глупавите пенсионерки, помощник-фармацевтки, които гледат компютъра като пребозали.

2024.02.23 | 11:01

6
в аптеката "маГАрешки" на Павлово, работят пенсионерки, които не могат да изпълнят ел. рецепта, но дават акъл какви лекарства да си купите

2024.02.23 | 09:46

5
Чували сте за подобрената формула на Виа`гра, която е 3 пъти по-ефективна и напълно безопасна на всяка възраст, както и лекува мъжки заболявания и подмладява. Аз лично го опитах и сега го препоръчвам на всички. Ето какво пишат за нея---> do.my/bluestone
ati

2024.02.23 | 08:38

4
Няма бронебойни патрони за корупцията.

2024.02.23 | 07:52

3
Метформин

2024.02.23 | 07:50

2
Най евтиният медикамент

2024.02.23 | 07:48

1
Безплатна

Добави коментар

Водещи новини