БФС е в протестна готовност, не одобряват вендинг машините за лекарства

Pixabay
share

Българските фармацевти са в протестна готовност във връзка с приетия на първо четене в парламента проект на ЗИД на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина свързан с продажбата на лекарства чрез автомати, съобщиха от Българския фармацевтичен съюз (БФС). 

"На безпрецедентна среща в събота, 14.09.2024 г., на която присъстваха представители на всички централни органи на БФС, председателите на Регионалните фармацевтични колегии, представители на Асоциацията на собствениците на аптеки, Националната аптечна камара, Инициативен комитет от магистър-фармацевти и Национална аптечна браншова организация, всички изразихме възмущението си от дискусията в пленарната зала, провела се по време на първо четене на ЗИД на ЗЛПХМ и сериозното си притеснение за опасностите, които виждаме, ако законът се приеме в този вид", пишат в позицията си от БФС.

Парламентът прие на първо четене да има вендинг машини за лекарства

Притесненията на Фармацевтичния съюз са, че народните представители открито са заговорили, че предвиждат отпускане на лекарства по лекарско предписание чрез автомати извън територията на аптеката. "Това би било прецедент с непоправими и необратими последици за сигурността и здравето на пациентите, като по този начин ще се влоши достъпът на пациентите до лекарствени продукти и фармацевтични грижи. Законопроектът в този вид няма да реши нито един от проблемите в лакарствоснабдяването, напротив ще задълбочи настоящите и има потенциала да отвори нови", предупреждават българските фармацевти. 

В 22 общини у нас няма работеща аптека

"С настоящето всички ние категорично се противопоставяме на приемането на ЗИД на Закон  за лекарствените продукти в хуманната медицина 50-454-01-34, внесен от Костадин Костадинов и група н.п., в първоначалния проект и настояваме за неговото допълнение и преработка с участието на представители на експертите в лекарствоснабдяването. На пресконференцията сме готови подробно да обясним притесненията си относно последиците от евентуалното приемане на законопроекта и да отговорим на вашите въпроси", заявяват от БФС. 

Водещи новини

Още новини