Възможно е да се създаде универсална противогрипна ваксина, установи проучване

Gettyimages
share

Нови проучвания разкриват обещаващ подход за създаване на универсална противогрипна ваксина - т.нар. "еднократна" доза, която осигурява доживотен имунитет срещу еволюиращ вирус, съобщи електронното издание "Юрикалърт".

Изследванията са на специалисти от Университета за здраве и наука в щата Орегон. Те са тествали разработка на препарат срещу вирус, за който се смята, че е най-вероятно да предизвика следващата пандемия.

Данните сочат, че ваксината е предизвикала силен имунен отговор при нечовекоподобни примати, контактни с вируса на птичия грип H5N1. Препаратът не е базиран на съвременния щам, а на приматите е поставена инжекция срещу грипния вирус от 1918 г., убил милиони хора по света.

МЗ започна да снабдява личните лекари с противогрипни ваксини

"Вълнуващо е, защото в повечето случаи този вид фундаментални изследвания напредват в науката постепенно”, казва д-р Джона Саша, който е водещ автор на изследването. Разработката "може да се превърне във ваксина след пет години или по-малко”, допълва БТА. 

Изследователите съобщават, че шест от 11 нечовекоподобни примати, ваксинирани срещу вируса, който е циркулирал преди век, са оцелели след излагане на един от най-смъртоносните вируси в света днес - H5N1. За разлика от тях, контролната група от шест неваксинирани индивида, изложени на инфекцията, са починали от болестта.

Д-р Саша е на мнение, че разработката "абсолютно" може да бъде полезна срещу други мутиращи вируси, включително и SARS-CoV-2.

"Това е много жизнеспособен подход", казва той. "За вируси с пандемичен потенциал е изключително важно да има нещо подобно. Започнахме да тестваме грипа, но не знаем какво ще последва".

Съавторът на изследването Дъглас Рийд от Центъра за изследване на ваксините към Питсбъргския университет смята, че ако смъртоносен вирус като H5N1 зарази човек и предизвика пандемия, то трябва бързо да се действа и да се приложи нова ваксина.

Разработката се различава от обичайните ваксини, включително съществуващите срещу грип, предназначени да предизвикат реакция от антитела. Те са насочени към най-новата мутация на вируса, отличаваща се с подреждането на протеините, покриващи външната повърхност.

"Проблемът с грипа е, че той не е само един вирус", казва д-р Саша. "Подобно на SARS-CoV-2, винаги еволюира в следващия вариант и винаги сме оставени да гоним къде е бил вирусът, а не къде ще бъде."

Протеините с шипове по външната повърхност на вируса еволюират, за да се изплъзват от антителата. В случая с грипа ваксините се актуализират редовно, като се използва най-добрата оценка за следващата мутация на вируса. Понякога тя е точна, понякога не толкова, отбелязват специалистите.

За разлика от тях, специфичен вид Т-клетки в белите дробове се насочват към вътрешните структурни протеини на вируса, а не към непрекъснато мутиращата му външна обвивка. Тази вътрешна част не се променя много с течение на времето - представлявайки стационарна цел за Т-клетките, които могат да търсят и унищожават всички клетки, заразени със стар или новоразвит грипен вирус.

Забележително е, че шест от 11-те ваксинирани примати оцеляват след излагането на въздействието, въпреки продължилия цял век период на еволюция на заразата.

"Това се получава, защото вътрешният протеин на вируса е добре запазен", казва д-р Джона Саша. "Толкова добре, че дори след почти 100 години еволюция вирусът не може да промени тези критично важни части от себе си".

Изследването повишава потенциала за разработване на защитна ваксина срещу H5N1 при хората.

Новото проучване показва, че чрез синтезиране на по-съвременни шаблони на вируса ваксините срещу цитомегаловирус могат да са ефективен и дълготраен имунен отговор срещу широк кръг от нови варианти.

"Мисля, че в рамките на пет до десет години е реалистично да се направи еднократна инжекция срещу грип", отбеляза д-р Саша.

Данните от работата на учените са публикувани в изданието "Нейчър къмюникейшънс”.

Водещи новини

Още новини