Изпитвания на универсална противогрипна ваксина започнаха в САЩ

  • 29 юни 2022 19:36

  • 444
  • 0
Изпитвания на универсална противогрипна ваксина започнаха в САЩ
© pixabay

Специалисти от САЩ започнаха първата фаза от клинични изпитвания на ваксина срещу грип, която се очаква да бъде ефективна срещу различни щамове, съобщиха на сайта си американските Национални здравни институти (NIH) към министерството на здравеопазването и хуманитарните въпроси. 

Ваксината е поставена на здрави доброволци на възраст от 18 до 55 години в Клиничния център към NIH в Бетесда, Мериленд. На този етап се очаква до 100 души да вземат участие в седеммесечните изпитвания. Специалистите ще проверяват редовно как реагира имунната система на доброволците.

Експерименталната ваксина е разработена от Националния институт по алергия и инфекциозни болести на САЩ (NIAID). Директорът му Антъни Фаучи заяви: "Противогрипните ваксини, които могат да осигурят дългосрочна защита срещу широк спектър от сезонни грипни вируси, както и срещу вируси с пандемичен потенциал, биха били безценен инструмент в областта на общественото здравеопазване".

По думите на Фаучи в предклиничната фаза на изследването препаратът е показал "много добри резултати". 

По-рано експериментална ваксина, в производството на която са използвани четири щама на птичия грип, е била тествана върху животни. Тя се е оказала ефикасна при прилагането на две дози, допълва БТА. 

Весела Найденова
444 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини