Проф. Гетов: От 22 млн. ваксинирани в Европа с "АстраЗенека", едва 9 са починали

БТВ
share

Над 21-22 млн. дози са употребени от ваксината на "АстраЗенека" в Европа. Случаите на тромбоемболични симптоми са общо 25, а починалите са деветима. Което означава един случай на един милион. Това заяви в сутрешния блок на bTV българският представител в Европейската агенция по лекарствата проф. Илко Гетов.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

,,Ваксината на "АстраЗенека" е безопасна и ефективна. Това, което направихме, бе да променим или по-скоро да допълним листовката на продукта, защото такава е процедурата. Ключовото е прибавянето на едно допълнително съобщение към пациенти, които са под 55-годишна възраст и жени предимно. Когато се появят симптоми като проблемно дишане или болки в гърдите, тези пациенти трябва да се обърнат към своя лекар'', разясни още проф. Гетов.

Д-р Петър Берон се довери на ваксината на "АстраЗенека"

Случаи на тромбоемболични симптоми в България не са регистрирани. Около 1200 са сигналите за нежелани реакции, като в случая говорим за болка на мястото на убождането, главоболие, леко повишена температура. Но това е отговърт на организма спрямо поставената ваксина. Да, "АстраЗенека" дава леки, преходни странични реакции, които обаче по никакъв начин не пречат на ваксинационната програма, допълни експертът.

Руската ваксина е малко вероятно да бъде одобрена в близко бъдеще в Европа

Руската ваксина преминава същата процедура като всички останали. Предстоят инспекции на мястото на производство и мястото на клиничните изпитвания. Вероятно около юни ще имаме повече информация, но тя е далеч от одобрение от Европейската агенция по лекарствата, заяви по адрес на "Спутник V" проф. Гетов.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини