Германски учени откриха неизвестен досега източник на вит. D2, който е толкова важен за здравето - какаото и какаовите продукти, съобщи Юрик алърт.
Най-много вит. D2 съдържат какаовото масло и черният шоколад.
Вит. D е два вида - D2 и D3. D3 се произвежда от кожата под въздействие на слънцето. По този начин хората получават 90 процента от необходимото им количество. Останалото си набавят с храната - мазна риба или яйца. Вит. D2 има в гъбите.
Учените от института "Макс Рубнер" и университета "Мартин Лутер" са установили съдържанието на вит. D2 в какаовите продукти с масспектрометричен анализ.
Недостигът на вит. D2 предизвиква не само остеопороза, но и увеличава риска от дихателни заболявания. Поддържането на необходимото ниво, освен че укрепва имунитета, повишава ефективността на мозъка. Той увеличава издръжливостта и осигурява бодрост.