МЗ предлага ограничителен списък за износ на лекарства при недостиг

Novini.bg
share

Министерството на здравеопазването (МЗ) предлага да се създаде ограничителен списък за лекарства, които няма да може да бъдат изнасяни от страната, ако е констатиран недостиг на българския аптечен пазар. Това се посочва в проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, публикуван на интернет страницата на МЗ.

Ограниченията засягат медикаменти от Позитивния лекарствен списък и търговците на едро ще са длъжни да уведомяват Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) за намерението си за износ.

Лекарства от списъка ще могат да се изнасят в чужбина, когато в срок от 5 работни дни от постъпване на уведомлението, ИАЛ не издаде заповед за ограничаване на износа. В проекта се предвижда да бъдат извършвани проверки на търговци на едро, ако има забавяне или отказ от тяхна страна да изпълнят заявки на 5 различни аптеки в рамките на един месец за доставка на медикамент. Предвижда се завишаване на размера на санкциите за търговци на едро и за аптеки, извършващи нерегламентирана търговия с лекарства, включени в ограничителния списък.

Водещи новини

Още новини