Петната върху обелката на зрелите банани вероятно крият ключ към по-бързо и по-лесно диагностициране на рак на кожата, увеличавайки шансовете за оцеляване, пише "Дискавъри нюз".
Причината зреещите банани да се покриват с малки овални петънца са ензим, познат като тиросиназа. Същият ензим се съдържа в човешката кожа, като количеството му е по-голямо при хората, страдащи от меланома – потенциално смъртоносна форма на рак на кожата. Екипът от учени е използвал този факт, за да разработи скенер за рак, допълва Фокус.
Изследователите са усъвършенствали и тествали устройството върху бананови обелки, преди да пристъпят към опити върху човешки тъкани. Най-напред учените от Лабораторията за физична и аналитична електрохимия в Швейцария са стигнали до извода, че ензимът е надежден маркер за развитието на меланома.
Изследването е публикувано в германския научен журнал Angewandte Chemie.