Подправките не само правят храната много по-вкусна, но и намаляват съдържанието на натрия, мазнините и калориите в нея, показва ново изследване, цитирано от БТА.
Червеният пипер например помага за отслабването, а канелата стабилизира нивото на глюкозата в кръвта и повишава чувствителността към инсулин.
По данни на учени от Университета на Колорадо, добавянето на различни подправки в нискокалоричните блюда (постно месо, зеленчуци и макаронени изделия от твърди сортове пшеница) ги правят по-привлекателни.
Изследователи от Университета на Пенсилвания са установили, че смес от подправки в продукти с високо съдържание на мазнини намалява нивото на инсулина и на триглицеридите след хранене. Американските учени са убедени, че използването на различните подправки при приготвянето на храната укрепва здравето на хората.
Ако учени, политици, готвачи и създатели на хранителни продукти обединят усилията си, ще предпазят хората от редица болести, твърдят те.
Американски учени: Подправките укрепват здравето
- 31.10.2014 | 13:54
- 2645