Намериха 57 млн. лв. за безплатните лекарства

share

Надзорният съвет на НЗОК намери 57 млн. лв. за осигуряване на безплатни лекарства за домашно лечение на хората с хронични заболявания до края на годината. Средствата ще бъдат взети от оперативния резерв на институцията. Това съобщи надзорникът д-р Иван Кокалов след четиричасово заседание на съвета вчера.

„Така ще можем да се разплащаме ритмично с аптеките до края на годината за медикаментите с намаление или напълно безплатно, които се полагат на хронично болните за домашно лечение”, коментира д-р Кокалов.

Проблемът с дефицита на парите за лекарства възникна, след като депутатите дни преди да се разпуснат в началото на август, гласуваха 225 млн. лв. допълнително за бюджета на касата, които обаче насочиха само за болничната помощ. С въпросните 57 млн. лв. за лекарства, които ще бъдат взети от оперативния резерв ще бъдат осигурени медикаментите на 1,5 млн. хронично болни след септември.

17 млн. лв. е дефицитът на НЗОК само за болничната помощ до края на годината, обяви пък Тома Томов, също член на надзора на касата от квотата на синдикатите. Законодателно контролът е ограничен и започват да се случват нередности, алармира в допълнение той.

Според изчисленията му около 10% от бюджета на касата изтичат в резултат на допуснати грешки или пропуски в системата.

Този теч в останалите страни от ЕС бил между 3 и 5%.Нова актуализация на бюджета на касата ще поискат надзорниците от новото НС веднага след изборите на 5 октомври, бе решено на заседанието им вчера. Те ще настояват минимум за още 104 млн. лв., колкото е разликата от исканите 328 млн. лв. през лятото и гласуваните в крайна сметка 225 млн. лв. Целта е 120 млн. лв. от актуализацията да бъдат насочени към районните здравноосигурителни каси, които да ги разпределят между болниците според извършената от тях работа. Въпросните средства ще са за разплащане за извършени лечения през месец септември, като ще бъдат приведени на здравните заведения през октомври.

Анализ за харченето в клиниките и целесъобразността на направените от тях разходи пък започват да пишат експерти на касата от днес. Те ще представят резултатите на надзорниците, които идната седмица ще се съберат още веднъж по въпроса за недостигащите пари за лечение до края на годината. Междувременно стана ясно, че медиците от столичния Център за спешна медицинска помощ вече работят на 7-часов вместо на 8-часов работен ден. На практика те ще дежурят по 12 часа и ще получават повече пари за час отгоре извънреден труд.

Водещи новини

Още новини