Замразиха цените на лекарствата до края на 2012 г.

  • 21 юли 2011 21:10

  • 4111
  • 0
Замразиха цените на лекарствата до края на 2012 г.
©

До 31 декември 2012 г. медикаментите от Позитивния лекарствен списък, които се плащат напълно или частично от здравната каса или от държавата, няма да поскъпват. Цените им могат единствено да се намаляват.

Според икономисти обаче, ако инфлацията се повиши сериозно и производствените разходи скочат, а производителите на медикаменти нямат право на увеличение на цените, ще се стигне до дефицити на лекарства. Това няма да засегне евтините и генерични препарати (с изтекъл патент), но грози скъпоструващите.

“Вписахме забраната в закона не само заради кризата, а и защото българинът е беден”, аргументира се Десислава Атанасова (ГЕРБ), председател на парламентарната комисия по здравеопазването. Със заместничката си д-р Даниела Дариткова (ГЕРБ) тя е вносител на поправката в закона.

“Гласуваната промяна има козметична роля и е за успокоение за самото правителство”, коментира Росен Казаков, изпълнителен директор на Българската генерична фармацевтична асоциация (БГ-ФармА). И добави: “Така или иначе всяка година за цена на лекарствата от списъка се взема най-ниската сред 8 сравними с нас държави.” Деян Денев, изпълнителен директор на асоциацията на чуждите производители на лекарства, заяви, че “със или без текста в закона цените на медикаментите няма да се увеличават, а ще продължат да падат”.

Депутатите приеха комисията по цените и тази по Позитивния лекарствен списък да се обединят. Това означава, че включването на нови модерни лекарства в платената листа ще става за 60 дни вместо за 165, т.е. 2 пъти по-бързо.

Последвайте канала на

Novini.bg
4111 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини