Психиатриите у нас: Мизерни условия с отвратителни заплати

Getty Images архив
share

Нашата психиатрия работи като през 50-те и 60-те години на миналия век. Не изпълняваме нито едно изискване. Трябва съотношението персонал към болни да е 1:2 или 1:3. Няма хора, защото заплатата е напълно разклатен стълб. Няма как да привлечем хора и да ги задържим, при това в мизерни условия и с отвратително заплащане. Това заяви д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Държавната психиатрична болница “Св. Ив. Рилски”.

"Звучи ужасно, но трябва да се връзват психичноболни хора при извънредни случаи. Има огромен ръст на психозите в следствие на наркотици. Медикаментите не действат веднага, а възбудите са много тежки. Имаме стая, в която фиксираме такива пациенти, с видеокамера, и се стараем някой да наблюдава записите", обясни тя.

Пациентът, загинал при пожар във варненската болница, е бил вързан

"В нашата специалност трябва да се налеят много, много пари. Един начинаещ психиатър в Европа стартира с 4000 евро. У нас той започва да работи на 2000 лв., от които чисти му остават 1600. Нямаме нужда от скъпа апаратура или скъпи лекарства, но нямаме хора. Трябват ни много кадри. Нашата специалност няма клинични пътеки, затова няма и частни психиатрии. Има съпротива, вкл. от гилдията, да има клинични пътеки", каза още д-р Гълъбова.

Водещи новини

Още новини