Въздушна линейка ще дежури постоянно в Пловдив

Министерство на транспорта
share

Пловдив става важна част от системата за спешна медицинска по въздух. Днес откриваме 10-то болнично вертолетно летище в страната.

Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков по време на откриването на хеликоптерното летище в УМБАЛ "Свети Георги". Той посочи, че в града ще бъде изградена и една от шестте оперативни бази, която ще покрива голяма част от Южна България. 

Медицинският хеликоптер транспортира от Смолян до София контузен гръцки колоездач

„Всичко това показва, че постепенно системата HEMS започва да постига своята ефективност. По-добрите медицински услуги, които ще се предлагат с откриването на болничното летище, ще повлияе положително върху качеството на живот и инвестициите в региона“, отбеляза министър Георги Гвоздейков. Той подчерта, че след като медицинският хеликоптер влезе в експлоатация са извършени множество мисии, които са помогнали за спасяването на човешки животи.

Освен в Пловдив регистрирани болнични летища, отговарящи на европейските изисквания за HEMS, има в София, Варна, Панагюрище, Русе, Велико Търново, Монтана и на АМ „Струма“ при тунел „Железница“, като в София площадките са 3, а в останалите градове по една. 

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков връчи документите за регистрация на председателя на Съвета на директорите на УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД доц. д-р Иван Соколов. В събитието участваха и заместник-министърът на здравеопазването доц. д-р Петко Стефановски, кметът на гр. Пловдив Костадин Димитров, областният управител на област Пловдив проф. Христина Янчева, главният директор на ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“ Анелия Маринова, ръководството на „България Хели Мед Сървиз“ ЕАД и други, съобщиха от пресцентъра на министерството на транспорта. 

Водещи новини

Още новини