Д-р Спасов: Над 1 млн. българи не си плащат здравните осигуровки

Novini.bg/ Canva
share

НЗОК има информационна кампания да се носят здравноосигурителните книжки, когато пътуваме през лятото в други населени места. Така можем да получим адекватна и навременна помощ. Личните лекари предупреждават и за нарастване на броя на хората болни от Ковид-19. 

"Към момента е спокойно, защото хората са в отпуск на море и планина и имаме малко отдих преди да се завърнат учениците септември и да започне отново цялата натовареност в кабинетите. Винаги сме твърдeли, че здравето е лична отговорност. Всяка година се разгръща такава кампания. Повечето хора дори не знаят, че трябва да се извади синя здравноосигурителна книжка. Това е официален документ, който удостоверява, че сте част от системата и имате право да се възползвате от пакета, който НЗОК гарантира", заяви личният лекар д-р Мирослав Спасов в "България сутрин".

НАП напомня: Абитуриентите плащат сами здравните си осигуровки през лятото

Не си плащаме здравните осигуровки

Според него синята здравноосигурителна книжка е документ, който трябва да носим с нас също както личната карта.

"Когато има възникнало остро здравословно влошаване на състоянието, може да се обърнете към всеки общопрактикуващ лекар, независимо къде се намирате, и той трябва да ви окаже необходимата медицинска помощ, за което НЗОК му заплаща. Трябва да сте и с изрядни здравни осигуровки. Не е сложно положението, защото законът ни регламентира да си внасяме осигуровките. Към днешна дата все още има 1 млн. гражданикоито не си плащат осигуровките. Има 1 млн. души, които хитруват и не си плащат осигуровките, останалите плащат вместо тях, и реално пак точат системата", допълни д-р Спасов пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи обръщането към общопрактикуващ лекар става, когато има остро влошаване на вашето здравословно състояние.

"Това е огромният проблем - направленията са електронни, те са за улесняване на системата, но електронно направление се издава лично само след преглед в кабинета. Не може да сте на почивка на морето и да се обадите с нареждане да се изпишат лекарства на болния. Това е законово неправилно, крие риск за общопрактикуващия лекар. Какво искат българските граждани - да имат лекари, които да им оказват медицинска помощ, или да прецакат системата", посочи гостът.

Защо не трябва да сме спокойни относно Ковид-19

Нещата са се облекчили и вече боледуването на Ковид протича по-леко, но все пак трябва да сме внимателни, отбеляза д-р Спасов.

"Това, което българският гражданин още не иска да възприеме, е, че с Ковид още не сме приключили. Колкото повече се събираме много хора на едно място, толкова повече се увеличава рискът от каквато и да е инфекция, включително и от Ковид. Прибирайки се в своето населено място, ако имате симптоматика на някаква вирусоподобна инфекция, добре е да се обърнете към лекар и ако става въпрос за Ковид, да се започне лечение. Има официални данни на Министерството на здравеопазването, че има удвояване на случаите", коментира общопрактикуващият лекар.

Водещи новини

Още новини