Проф. Кантарджиев: Щамът „Флирт” прилича на вариантите преди пандемията

pixabay
share

Нормалният човек 5 пъти годишно боледува от инфекции, децата - 8 пъти. Сега на Балканите върлува подвариант на Омикрон, наречен „Флирт”. Той прилича на вариантите преди пандемията. Не очаквам тежки последици. Това каза в ефира на „Твоят ден” проф. Тодор Кантарджиев, епидемиолог и бивш директор на Центъра по заразни и паразитни болести.

"Още преди няколко месеца се наблюдаваше увеличаване на случаите на COVID. Сега на Балканите върлува подвариант на Омикрон, наречен „Флирт”. Той е доста по-различен от опасния коронавирус, предизвикал пандемията. Сегашният не причинява тежки инфекции, преминава леко, но трябва да се спазват някои правила. Има ръст с около 15-20% на броя на заболелите и хоспитализациите, но това са главно хора с предхождащи заболявания, както и възрастни", коментира той.

Проф. Кантарджиев разкри защо вирусът Нипа е толкова смъртоносен

Според него сред методите за превенция са избягване на хора с инфекциозни симптоми и събирания само на открито. "При лек ветрец и влажно време рискът от заразяване е минимален. Възрастните и уязвимите на заболявания трябва да носят маска. Лимон със сода след всяко хранене при болка в гърлото - така в началото на инфекцията се унищожава огнището на вируса. Антибиотиците при всички вирусни инфекции не вършат работа. Например при херпес вирусните инфекции и сезонния грип има лекарства'', заяви Кантарджиев.

За вируса Нипа епидемиологът посочи, че е отдавна известен на науката. "Причинява тежко заболяване, обикновено много прилича на хеморагичните трески. Негов причинител са прилепите, които се хранят с плодове. В Индия върлува и вирусът Чандрипура, при който умират деца. Той е т.нар. арбовирус - причинява се след заразяване от членестоноги - като например пясъчни мухи (папатаци), може да се разпространи и чрез комари. Върлува далеч от нас и няма опасност", посочи професорът.

 

Водещи новини

Още новини