Валери Апостолов, КТ „Подкрепа“: Здравеопазването ни е пред катастрофа

Кадър: Нова нюз
share

Искаме искаме 20% увеличение на заплатите в общинските болници, 25% в държавните болници и 30% – в университетските болници. Това заяви в ефира на NOVA NEWS доц. Валери Апостолов, конфедерален секретар към КТ „Подкрепа“.

Той посочи, че на 27 май предстои среща между здравното министерство, НЗОК, Съюза на българските лекари и синдикатите, на които да се обсъдят параметрите на новия колективен трудов договор в здравеопазването.

По думите му един лекар в общинска болница взима около 2000 лева, което е крайно недостатъчно.

Ако продължим в този дух, накрая ще останем без лекари в общинските болници. Политиката в здравеопазването и образованието е грешна. Искаме да има дебат, на който да обсъдим модела на финансиране и в здравеопазването, и в образованието, коментира доц. Апостолов.

Д-р Дечо Дечев: Държавата не може да издържи без частните болници

Той подчерта също така, че е важно да има стимул за лекарите и медицинските сестри, за да остават на работа в лечебните заведения и определи като „жалко“ медицински сестри да стават продавач-консултанти в супермаркет заради по-високото заплащане.

Недофинансирането на лечебните заведения е хроничен проблем и е от няколко години. Дебатът трябва да започне с цената на клиничните пътеки и как бяха определени преди години. Здравеопазването е пред катастрофа – след няколко години ще сме на ръба на криза, трябва спешно да се направи нещо, призова още доц. Апостолов.

Водещи новини

Още новини