Въздушна линейка от Словакия транспортира тежко пострадал ски състезател от Банско до София

УМБАЛ Света Екатерина
share

Благодарение на екипа на „България Хели Мед Сървиз“, бе осигурена логистиката на словашкия HEMS оператор Air Transport Europe, който обслужва световната купа в Банско, за да извърши спешен полет с тежко пострадал ски състезател от Банско до София и хеликоптерът да кацне на площадката на болница „Св. Екатерина“. Това съобщи министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков в профила си във Фейсбук. 

Полетът от Банско до София е направен за 28 минути, а на борда летя един от нашите пилоти Огнян Янков.

МС за медицинския хеликоптер: Този успех веднага се превърна в обект на дезинформация от страна на политици и чиновници

Надявам се хората, които не спират да бълват лъжи и пропаганда за проекта HEMS в България, да преосмислят поведението си оттук-нататък, гледайки видеото от мисията, коментира Гвоздейков.

Пациентът бе посрещнат от съвместен спешен екип на УМБАЛ „Св. Екатерина” и Пирогов. Той бе транспортиран за по-малко от минута от хеликоптера на покрива на лечебното заведение до чакащата го линейка. Тази спешност бе жизнено важна, тъй като пострадалият е с политравма, застрашаваща живота му. Диагнозата, с която е изпратен с хеликоптер от Банско, е хемопневмоторакс. При инцидента състезателят е дрениран по спешност на място и след пристигането му в София е откаран от УМБАЛ „Св. Екатерина” към „Пирогов”, съобщиха по-късно от лечебното заведение.

Водещи новини

Още новини