Д-р Симидчиев, ПП-ДБ: Истинска здравна реформа би отнела поне 10 години

Кадър: БТВ
share

Много е трудно да се направи истинска, цялостна реформа в здравеопазването, защото тя би изисквала хоризонт от поне 10 години, т.е. това са два мандата. Нищо съществено не може да бъде направено за 1-2 години. Това заяви в предаването „Лице в лице“ по bTV народният представител и член на Здравната комисия в парламента от ПП-ДБ д-р Александър Симидчиев.

По думите на д-р Симидчиев един от водещите проблеми на здравната система у нас е невъзможността да задържаме младите кадри в страната.

Ресурсите в българското здравеопазване се разпределят по доста по-различен начин, отколкото в Европа. При нас има два сектора, в които оборотът е 70 процента, и това са болниците и лекарствата. Всичко останало е натикано в ъгъла, в т.ч. и продължителните грижи.

Симидчиев: Опазването на здравето е в профилактиката. Тя не е в НЗОК, а в МЗ

Депутатът от ПП-ДБ посочи още, че в България имаме най-ниската продължителност на живота в цяла Европа.

Всички колеги от Здравната комисия са съгласни, че здравеопазването трябва да бъде надпартийно или непартийно. Превенция и профилактика трябва да имаме. Има лъч надежда заради новия бюджет, в който има заложени повече пари за превенция. В момента е в процес създаването на Фонд за общественото здраве, който ще финансира изследвания, но крайните резултати ще се видят след 8-10 години, обясни д-р Симидчиев.

Водещи новини

Още новини