Спешните медици канят министър Хинков да пренесе пациент

bulphoto (архив)
share

Спешните медици смятат да поканят здравния министър проф. Христо Хинков да помогне за пренасянето на трудноподвижен пациент от петия етаж до линейката. Не като министър, а като колега. Повод за това е отговорът, който Хинков даде на депутата от  ИТН Тошко Йорданов след запитването му: „Кой трябва да пренесе трудноподвижен пациент до линейката?“.

„По стандарт всяка линейка трябва да разполага със задължителен набор от оборудване, включително и сгъваема носилка тип "столче" с плъзгачи, чрез която медицинският екип може да пренесе трудноподвижен човек до линейката Преместването на спешен пациент е основна професионална компетентност за всички мобилни спешни екипи и те са длъжни да използват всички налични възможности за транспорт на пациента до болница, а в случай на възникнал проблем, вкючително и с транспортирането на пациента от дома му до линейката, да потърсят помощ чрез районната координационна централа“, посочва министърът в отговора си. Накратко - не близките трябва да търсят помощ от съседните входове, а спешният екип - от своята централа.

„Министър Хинков заложи бомба между пациентите и техните близки и работещите в Спешна помощ“, заяви вчера Георги Батаклиев от областния център на КТ „Подкрепа“ в Пловдив. Гнева на колегите си той обясни с условията, в които работят спешните екипи в цялата страна.

Мъж почина на спирка на градския транспорт в София

Факт е, че едно от местата с най-голям недостиг на кадри е именно Спешна помощ. Там  работят хора, които в по-голямата си част са минали пенсионната възраст. Заради условията на труд и ниското заплащане млади кандидати за работа липсват. В повечето случаи на спешно повикване в линейката са двама души - шофьорът с лекар или фелдшер. В момента в Пловдив през деня за целия град работят 12 екипа, а през нощта - 6. От тях има само един реанимационен екип с лекар, медицинска сестра и шофьор.

„Когато отидем на адрес, от който са заявили, че пациентът има болки в гърдите, тези двама души трябва да качат носилка или столче, на което да се сложи пациентът. Освен това те трябва да вземат със себе си дефибрилатор, който тежи 10-12 кг, кислородна бутилка, която тежи 12-15 кг, електрокардиограф, монитор, реанимационна чанта, която също тежи около 15 кг, лекарска чанта… цялото това оборудване понякога стига до 80 кг. И освен това лекарят и шофьорът трябва да пренесат пациента до линейката, като междувременно медикът обдишва пациента“, разказва Георги Батаклиев и недоумява защо да не могат да потърсят помощ от най-близките до болния или от съседите, които наблюдават, за да видят за кой комшия е дошла линейката, цитиран от Марица.

„Вариантът с обаждането до координационната централа и да поискаме помощ от Пожарната, или друга служба понякога може да се окаже фатален за пациента с инфаркт например, защото се губи ценно време“, обяснява медикът.

В момента от КТ „Подкрепа“ подготвят писмо до парламента и МЗ. „Работещите в Спешна помощ ще се разграничим от думите на министъра. Това е предизвикване на социален скандал и бомба със закъснител. След като скара съсловието и настрои един срещу друг лекари, сестри и шофьори, сега настройва и пациентите срещу нас. Тази ситуация няма да остане без реакция. Министърът ни подцени в очите на пациентите и вместо като специалисти, които спасяват животи, ни превърна в хамали. Очаквам нова вълна от напуснали колеги“, категоричен е синдикалистът.

Водещи новини

Още новини