Шефът на здравната комисия в НС: Проверява се дали във Враца е имало индивидуална или системна грешка

Кадър: БТВ
share

Назначени са проверки, за да се установят фактите, довели до трагичния инцидент във Враца. В медицината никога не се произнася присъда преди да са изяснени фактите. Искам да изкажа съболезнования на семейството на почината жена във Враца. Това заяви председателят на здравната комисия в НС д-р Антон Тонев в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

По думите му има състояния, при които лекарите, колкото и да искат, не могат да помогнат.

„Изнесените данни показват възможна грешка в организацията в спешното отделение. В този ден са приети много хора, имало е много работа, така че трябва да се съобразим с лекарите, които са спасявали животи.

Ясна е причината за смъртта на жената в Спешното отделение на врачанската болница

"Имаме въведен стандарт за спешната помощ. Ако имаше пропуски в него, такива трагедии щяха да се случват всеки ден. За ментова е изолиран случай. Трябва да се имат предвид всички факти, преди да се направим крайните заключения. Може да се касае за кадрови дефицит“, допусна д-р Тонев.

Той обясни, че в COVID обстановката много често персоналът отсъства от работа. „Нямаме персонал, който в момента на криза да извадим и да заместим веднага. Това са само хипотези“, допълни председателят на парламентарната здравна комисия.

„Искаме да съберем всички факти, за да предотвратим да се случват подобни грешки. Тази грешка ще се включи в алгоритъма на стандарта за спешната помощ“, увери той.

„В лечебните заведения има медицински триаж, който определя по най-бързия начин, доколко е застрашен живота на пациента. Решенията, които се вземат са мултифакторни. Винаги водещото при всички алгоритми е запазването на човешкия живот. В този случай трябва да се определи дали става въпрос за индивидуална или за системна грешка. Всяка нормативна наредба е отворена система, която се развива и надгражда“, разясни д-р Антон Тонев.

Въпреки, че би прозвучало нехуманно в тази ситуация, но трябва да имаме едно спокойствие и толерантност към извършените грешки, без да намаляваме вината на персонала“, каза още той.

Водещи новини

Още новини