"Пирогов" се преобрази заради малките герои на България, Борисов пожела на лекарите да сто

share

Премиерът Бойко Борисов и министърът на здравеопазването проф. Николай Петров откриха ремонтираните Клиника по детска хирургия и Спешно приемно отделение – деца с противошокова зала към УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. На церемонията присъства и американският посланик Ерик Рубин.


Снимка: Novini.bg


Напълно обновени са Клиниката по детска хирургия и спешното приемно отделение за деца на "Пирогов". Те не са били ремонтирани от откриването им през 1964 г. Ремонтът продължи повече от година и половина. Министерството на здравеопазването отпусна 2.5 млн. лв. за основен ремонт и ново медицинско оборудване.

Парите за интериора и по-приветливата обстановка обаче са дошли чрез инициативата на Фондация "Америка за България” – "Малките герои". Кампанията им събра 400 хил. лв., а с парите е направена приказна и гостоприемна среда за децата и техните семейства.

Здравният министър напомни колко важно значение има „Пирогов“ в лечението на децата. По думите му, подобренията показват ясно какво цели правителството, предаде репортер на novini.bg.

Директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов съобщи, че годишно в болницата се лекуват над 3000 деца, а над 1800 са операциите, които се правят за 12 месеца. Той сподели пред журналисти, че изключително е трудно е било за колегите му да работят, докато са се правили реконструкциите в клиниките.

„Няма значение кой колко е дал, важното е да е от сърце“, коментира премиерът Борисов във връзка с даренията за реконструкцията на „Пирогов“. „Това е мястото, където идват най–тревожните хора. Няма човек, който да не е минал от тук“, добави той и напомни, че винаги, когато се случи нещо на някое дете, целият свят е виновен на родителите му. И затова, по думите му, целта е условията да са по-приветливи.

Премиерът пожела на лекарите от Клиниката по детска хирургия и от Спешното приемно отделение – деца с противошокова зала към УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ да нямат клиенти и да стоят без работа.

Водещи новини

Още новини