Пациентски организации искат оставката на директора на Центъра за асистирана репродукция

share

Пациентски организации ще поискат оставката на директора на Центъра за асистирана репродукция Мария Георгиева. Това се закани Пенка Георгиева, председател на "Заедно с теб", предаде БТА.

Според нея сериозно безпокойство буди докладът на Сметната палата, публикуван преди дни, в който са посочени редица нарушения. Пациентите настояват прокуратурата да извърши проверка в Центъра, тъй като в него "цари хаос и липсва прозрачност". Георгиева смята, че трябва да има публична информация за успеваемостта на клиниките по асистирана репродукция.

Представители на секция "Репродуктивни проблеми на хора с диабет и метаболитни заболявания" към сдружението "Диабет, преддиабет и метаболитен синдром" твърдят, че в клиниките се извършват ненужни ин витро процедури, при които няма шанс за бременност, особено при жени с ендокринни заболявания. Според тях не се обръща специално внимание на основното заболяване. "Голяма част от жените, подлагащи се на инсеминации и ин витро процедури, са с преддиабет, диабет, метаболитен синдром, метаболитен синдром, заболявания на щитовидната жлеза, болести на хипофизата, синдром на поликистозни яйчници, инсулинова резистентност и други. Ако тези жени бъдат подложени на адекватна терапия, това ще гарантира по-висока успеваемост на техниките за асистирана репродукция, а също така и по-лесното и безопасно протичане на една евентуална бременност и раждане на здраво дете", каза Мариана Александрова, управител на сдружението.

Пациентите настояват всички клиники да издават амбулаторен лист и разпечатка от ехографското им изследване и подробна епикриза, за да не се ограничава правото им на второ мнение. Клиниките и лекарят, насочващи жените за ин витро процедура със собствена или донорска яйцеклетка, да издават официален документ за това, с подпис и печат, както и да се подготви пакет от задължителни изследвания преди да се назначи и пристъпи към ин витро процедура, искат още от пациентските организации.

Водещи новини

Още новини