Семерджиев: Електронната здравна карта ще спести повече пари, отколкото пръстовия отпечатък (видео)

Булфото (архив)
share

По време на мандата на Петър Москов е нарушено функционирането на системата. Съществува правен и нормативен хаос в здравеопазването. Няма реформи в сектора, а само неудачни решения.

Това каза в сутрешния блок на БТВ служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев. Пръстовият отпечатък е незаконен. По отношение на плащанията министър Москов твърдеше, че чрез него се спестяват по 1 млн. лв. месечно. Това също е невярно, защото за ноември парите за болниците са със над 100 00 лева повече. Разходите са се прехвърляли към тази година, за да може да се отчете миналата година като балансирана. Отмяна на пръстовия отпечатък е факт от тричленен състав на ВАС. Предстои да се върнем към електронната здравна карта. Тази ситема може да спести много повече средства, отколкото пръстовия отпечатък, категоричен беше Семерджиев.

Москов показа административна безпомощност. Той трябва да отговаря на въпроси, а не да хвърля заплахи в пространството. Надявам се да се справим и с проблема с ваксините. Предварителните разговори показват, че ще постигнем споразумение. Връщането на работа на директорите на някои болници е възстановяване на справедливостта. По времето на Москов няма спестяване на средства, а увеличаване на дълговете. За 2016 година тези дългове са 411 млн. лева, каза още министърът.

Водещи новини

Още новини