Обръщение на министъра на здравеопазването Петър Москов по случай Деня на спасението

Булфото
share

"На 15 август обществото ни ще отбележи Деня на спасението. На тази дата, преди половин век, 26-годишният д-р Стефан Черкезов изнася от горящ автобус 47 души и спасява живота им. На следващия ден самият той умира от раните си." Това се казва в обръщение на министъра на здравеопазването Петър Москов по повод 15 август - Деня на спасението, цитирано от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

В обръщението към колегите си лекари министър Москов ги призовава, както и цялото българско общество, на 15 август, в 12.00 ч. "да притихнем в минута мълчание пред доблестта и високия морал на българския лекар".

"Саможертвата на д-р Черкезов е доказателство, че нашата професия е не само най-хуманната, както тривиално сме свикнали да я определяме, но е най-вече призвание и дълбоко лично усещане за дълг, което ние, лекарите посрещаме достойно. Поклон пред подвига на д-р Стефан Черкезов и на всички български герои, жертвали без колебание собствения си живот, за да спасят чуждия", се допълва в обръщението.

Водещи новини

Още новини